YATAY GEÇİŞ NEDİR?

YATAY GEÇİŞ NEDİR?
YKS sınavı ile bir kuruma yerleştirildikten azami 1 dönem sonunda farklı bir bölüme ya da aynı bölüm ile farklı bir okula geçmek isteyen öğrenciler için tanınan hak işlemine yatay geçiş denir.
Yatay geçiş kurum içi ve kurum dışı olmak üzere iki türlüdür. Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş ve Genel Ortalama ile Yatay Geçiş olmak üzere de geçiş şartları ikiye ayrılır. Her üniversite geçiş yapılacak bölümün %15’ini geçmemek kaydıyla kontenjan açar. Üniversitelerin kendi yatay geçiş şartları son başvuru tarihinden 15 gün öncesinde web sitelerinde yayınlanmış olur. Öğrencinin yatay geçiş yapabilmesi için ise bazı koşulları yerine getirmesi gerekir.
YATAY GEÇİŞ ŞART VE KOŞULLARI
• Farklı üniversiteler arasında yatay geçiş yapabilmek için not ortalamasının 100’lük puan sisteminde en az 60¬; 4’lük puan sisteminde ise en az 2 olmak zorundadır (Bu koşul her okulda değişmektedir). Ancak bu puan ne kadar yüksek olursa geçiş yapma şansı o kadar artacaktır.
• Yetenek sınavı ile alan bir bölüme geçiş yapabilmek için, bölümün yapacağı yetenek sınavında başarılı olunmak zorundadır.
• Yabancı dil ile öğretim yapılan bölümlere geçiş yapıldığında yabancı dil sınavına girip muaf olmak ya da 1 yıl hazırlık eğitimi alınmak zorundadır.
• Her öğrencinin en fazla 2 kere yatay geçiş yapma hakkı vardır.
• Yurtdışından ülkemize yapılacak olan yatay geçişlerde, yurtdışındaki üniversitenin denkliğinin YÖK tarafından kabul edilmiş olması gerekir.
• Yatay geçişe başvuran kişi sayısı o bölüm için belirlenen kontenjandan fazla olduğu durumlarda başvuru yapan kişilerin YKS sınavında aldığı puanlar, en yüksek olan kişiden başlayarak kontenjan dolana kadar en düşük puanlıya doğru yerleştirme yapılır.
• Yatay Geçiş işlemlerinde burs veya krediinin kesilmemesi için KYK Nakil Başvurusu yapılması gerekmektedir.
Unutmayın, her koşulu sağlasanız bile yatay geçiş yapabilmenizin garantisi yoktur. Ne kadar çok okula başvuru sağlarsanız, şansınız o kadar yüksek olacaktır.