Türk Dili ve Edebiyatı
Sakarya Üniversitesi
Beyda Utku
Merhaba, ben Sakarya Üniversitesi, Fen – Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisiyim. Bu bölümün niteliklerinden önce sizlere kısaca Sakarya Üniversitesinden bahsetmek isterim.
Kendisine çağdaş uygarlığın gerektirdiği her türlü donanıma sahip bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiş olan Sakarya Üniversitesi’nin ilk adımı 1970 yılında açılmış olan Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu oluşturmuştur. Bu yüksekokul 1971 yılında Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi!ne dönüşmüştür. 1982 – 1992 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı bir fakülte olarak öğretim vermiştir. 3 Temmuz 1992 tarihinde ise Sakarya Üniversitesi olmuştur. Sakarya Üniversitesi Türkiye’de Avrupa Mükemmellik ödülüne hak kazanan tek üniversitedir. Sapanca gölüne olan manzarası, yemyeşil kampüsü ile öğrenciyi kendine çekmeyi başarır.
İlk üniversite günümde hocalarım “Neden bu bölümü seçtin?” diye sorduğunda genel aldıkları cevap ya öğretmen olmak için ya da yazar olmak içindi. Yazar olma cevabı bu bölüm için çok yanlış bir tercihtir. Çünkü bu bölümde size yazar olmanın incelikleri öğretilmez. Bu bölümün çok kitap okumakla, mükemmel derece de iyi kompozisyon yazmakla da çok alakası yok maalesef. Yani eğer şöyle bir düşünceniz varsa “Güzel kompozisyon yazarım, çok da kitap okurum. Bu bölüm tam benlik.” Bu düşüncenizi tekrar gözden geçirmenizi öneririm. Çünkü bu bölümün asıl amacı Türk Dili ve Edebiyatı hakkında bilim insanları yetiştirmektir. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü tercih etmeden önce kendinize muhakkak soracağınız soru “Ben bu bölümde mutlu olabilir miyim?” olmalıdır. Çünkü eğer bu bölümü severek okumazsanız, sadece birinci sınıfta bile fazlası ile zorlanabilirsiniz. Çokça verilen ödevler, özellikle dil dersleri sizi büyük oranda zorlayabilir.
Bölümü okumayı isterseniz ise sürekli araştırma yapmayı seven, analiz yeteğinizin ve okuduğunuzu anlama yetinizin iyi olması gerekir.
Derslerin ana konusu edebiyat değil maalesef. Büyük oranını dil dersleri kaplıyor. (Uygurca, Köktürkçe, Osmanlı Türkçesi I, II ve III gibi). Aynı zamanda Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Türk Halk Edebiyatı, Ses ve Dil Bilgisi derslerini de görebilirsiniz.
İş imkanı ise öğretmenliğin yanı sıra; metin yazarlığı, reklamcı, editör, yayımcı, redaktör, programcı vb. olarak yazılı ve görsel medyada ve yayın dünyasında faaliyet gösterebilir, sunuculuk ya da sunuculuk kurslarında eğitmenlik yapabilirler. Aynı zamanda liselerde öğretmenlik, üniversitelerde ise lisansütü eğitiminizi tamamladıktan sonra araştırma görevlisi de olabilirsiniz.


