Sanat Tarihi
Sakarya Üniversitesi
Tuana Cirtma
Sakarya Üniversitesinden bahsetmem gerekirse; kampüse ulaşım 00.00’a dek var, kolay ve hemen her yerden araç kalkıyor. Kütüphane 7/24 açık. Yemekhane fiyatları uygun. Yurt ve apartlar kampüse yakın. Uzun ders aralarında vakit geçirmekten keyif alacağınız büyük, yeşil, göl manzaralı kampüste bolca kafe var. Kalanı anlatılmaz yaşanır.
Sanat insanın varoluşunun kanıtıdır. İnsan içinde bulunduğu ailenin, toplumun öğretilerini alır. Zamanla içselleştirdiği -iyi ve kötü- eleştrileri, beğenileri, benliği bir şekilde dışa aktarmak zorundadır. Bunun en etkin yolu da sanattır. Basit tanımların ötesinde ise sanat, fikirleri en hızlı şekilde yaymanın da yoludur. Buna ilişkin etkilendiğim bir isim Fransız Devrimi’nde rol oynayan J. Louis David’dir. Bu dünyada iz bırakan devletler, imparatorluklar sanat ile var olmuştur. Bir resme bakıp geçmişi görebilmek; yürüdüğümüz yollarda, dokunduğumuz duvarlarda yaşayan tarihi hissetmek ve kavramak sanat tarihi ile mümkündür. Bu dünyada varlığına kanıt bırakmış her şey sanat tarihi ile yaşamaya devam eder; onu anlamak, anlatmak, korumak yani geçmiş ve geleceğe sahip çıkmak bir sanat tarihçinin görevidir. Sanat tarihi geçmiş ile gelecek arasında bir köprüdür.
Bu bölümü tercih etmemdeki temel sebep de bilginin sonsuzluğunu açıklıkla hissettirmesiydi. Her an yeni bir bilgi edinme, amaçların tükenmemesi insanı teşvik ediyor. Araştırmak, yeni yerler görmek her zamankinden daha heyecan verici. Sanat tarihi dünyaya başka bir pencereden bakmayı, ufak detaylardaki güzelliği bulmayı sağlıyor. Kötü yanını soracak olursanız(!) diğer insanların sanat diyip önünde kuyruk olduğu birtakım şeyler -onca gördüğünüz şeyden sonra- artık sizi cezbetmeyecek
Sakın okuma işsiz kalırsın diyen çok oldu fakat o iş öyle değil. Her alanda olduğu gibi başarı elde etmek için çaba harcamak gerekiyor. Severek ve isteyerek okunmadığı takdirde zor olacak bir bölüm.
İlk olarak işin abc’si denilebilecek temel dersler veriliyor daha sonra dönemsel derslere geçiliyor, bunlar da üsluplarına göre kendi içinde ayrılıyor. Mimari, resim, heykel dışında bu derslerde tarihi de göz önünde bulundurup dönemsel gelişmeleri, farklılıkları inceliyoruz. Her üniversitenin sanat tarihi bölümünde mevcut olmasa da Sakarya Üniversitesi bize mimari çizim, Osmanlı Türkçesi, Grekçe ve Latince öğrenme imkanı sunuyor. Ayrıca üniversite ortak dersi olan İngilizceyi örgün öğrenme imkanı sağlanıyor. Çok sayıda gezimiz oluyor, alanda öğreniyoruz. Buluntular üzerinde çalışmalar yapıyor ve bu uygulama sayesinde deneyim kazanıyoruz. Sakarya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü, FEDEK tarafınca akredite edilmiş, onay almıştır.
Nasıl geçtiğini anlamadığım bu yıllarda sıklıkla “İyi ki sanat tarihi.” diyorum.


