Hukuk
Kırklareli Üniversitesi
Tugay Taşçı
Ben Kırklareli üniversitesinde hukuk okumaktayım. Kırklareli üniversitesi 2007 yılında açılmış daha gelişme döneminde bulunan bir okuldur bir ana kampüsü vardır ve bölümlerin çoğu bu ana kampüstedir. Ana kampüs şehrin dışında bulunmaktadır ve ulaşım, şehir merkezinden şehir içi otobüsler ile sağlanmaktadır kampüsün yakınında iki kız ve bir erkek yurdu bulunumaktadır. Bu yurtlardan kampüse ulaşım istenirse yürüyerek de sağlanabilir ancak yürümek istemezseniz yurttan kalkan otobüs ile de kampüse ulaşabilirsiniz. Kampüsümüz büyük üniversitelerin kampüsleri ile karşılaştırıldığında küçük kalmaktadır tercih yapmadan önce iyi bir araştırma yapılmalıdır. Eğer araştırma yapılmadan gelirse kampüs konusunda hayal kırıklığına uğranabilir. Ancak bu açıklamalardan çok kötü bir kampüse sahip olduğu anlaşılmamalıdır. Kampüs gün geçtikçe büyümekte ve gelişmektedir. Fakültemiz ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki web sitesinden inceleyecebilirsiniz.
Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Okuduğum bölümün özel bir yetenek gerektirdiğini düşünmüyorum bu bölümü okumak için dikkatli ve düzenli ders çalışma alışkanlığının olması gerekmektedir. Dersler diğer bölümlerin derslerine bakıldığında biraz ağır (uzun ve detaylı) olduğundan sürekli olarak sene içinde tekrar yapılmalıdır. Aslında bunu ders çalışma olarak açıklamak biraz yanlış olabilir. Derslerin konuları gündelik hayatta karşımıza sık sık çıktığı için düşünce sisteminizi değiştirip hukukçu gibi düşünmeye başladığınızda çok fazla ders çalışmanıza da gerek kalmayacaktır.
Hukuk bölümünde hukukun çeşitli dalları görülmektedir (Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku vb) ilk sene görülen dersler biraz daha geneldir ve ilerleyen senelerde detaya inilmektedir. Örnek ile açıklamak gerekirse ilk sene Medeni Hukuk dersi görülürken ikinci sene Medeni Hukukun alt başlıklarından birisi olan Borçlar Hukuku görülmektedir.
Hukuk bölümünün kendine has zorlukları bulunmaktadır. Yukarıda da bahsettiğim gibi bölüm kazanıldığı günden itibaren başarılı olabilmek için düzenli olarak ders çalışılmalı ve tekrar yapılmalıdır. Hatta genelde düzenli ders çalışmak yeterli olmayıp derslere düzenli şekilde katılım sağlamak da gerekmektedir. Bir hukuk öğrencisi olursanız diğer bölümlerden çok daha önce sınav haftalarına hazırlanmanız gerekecektir. Ama bu diğer bölümlerin kolay olduğu anlamına gelmez hukuk bölümünün ilgi istediği anlamına gelir.
Hukuk bölümünün en büyük avantajı diğer bölümlerin geneline oranla çok büyük bir çalışma yelpazesinin bulunmasıdır. Ve diğer büyük avantajı ise ülkemizde ortalama gelir kazançlarına bakıldığında bir hukuk mezununun kazancı ortalamanın biraz üzerinde olacaktır. Bu avantajların yanında saygınlık gibi diğer küçün avantajlar da bulunmaktadır. Bölümün bana kalırsa tek dezavantajı özel okulların da çoğalması ile hukuk mezunu sayısının gün geçtikçe artması ve piyasanın doyma seviyesine yavaş yavaş yaklaşmasıdır.
Hukuk bölümünde mesleğe göre staj şartları değişmektedir. Örneğin hakimlik tercih eden bir mezunun stajı devlet tarafından yaptırılmaktadır. Ancak Avukat olmak isteyen bir kişi kendi staj yapacağı yeri mezun olduktan sonra kendisi ayarlamalıdır ve iş hayatında staj yaptığı yer en az mezun olduğu kadar önemlidir. İş olanaklarına gelecek olursak yukarıda bahsettiğim gibi hukuk bölümünün bir çok iş olanağı bulunmaktadır. Bunun nedeni sosyal bilimler piramitinin zirvesi olmasıdır.


